Q & A - Usein kysytyt kysymykset

Hennatatuointeihin liittyy paljon epätietoisuutta, joten tässä muutamia useimmiten vastaan tulevia kysymyksiä auki selitettynä.

Kuinka kauan hennakuvio pysyy iholla?

Noin viikon tai kaksi. Riippuu siitä, missä kohtaa kehoa henna on, kuinka paljon se altistuu vedelle ja kohdistuuko siihen hankausta, joka kuluttaa ihoa. Merkittävimmin vaikuttaa mm. käsien pesu ja liotus, mikäli hennat ovat käsissä. Jalkaterissä ja muualla, jossa iho on paksu, voi henna kestää jonkin verran pidempäänkin.

Voiko hennatatuoinnin saada mustana?

Aito henna on väriltään aina ruosteenpunaista. Niin sanottu “musta henna” ei ole oikeasti hennaa: väri saadaan aikaan kemikaalein, joita et halua ihollesi laittaa. Voit vaikka nopeasti googlata “black henna reaction” - tämä selittää miksi käytän vain ja ainoastaan turvallista luonnonhennaa.

Miten erotan luonnonhennan vaarallisesta kemikaalihennasta?

Luonnonhenna ei säily montaa päivää huoneenlämmössä. Mikäli valmista tahnaa myydään hyllytavarana lämpimässä, tai mikäli tarjolla on useampia värivaihtoehtoja, on hyvin todennäköistä että tahnassa on kemikaaleja. Valmista luonnonhennatahnaa ei saa tällä hetkettyä tilattua Suomeen edes ulkomailta.

Voisinko ostaa sinulta valmista hennatahnaa?

Tätä kysytään jatkuvasti, mutta valitettavasti en myy hennatahnaa. Suomessa on tiukat (kalliit) vaatimukset kosmetiikan valmistukseen ja myyntiin liittyen. Hennatahnaa pitäisi myydä valtavia määriä, jotta siihen kannattaisi ryhtyä. Innolla odotan, että se rima ylittyy täällä Suomessakin.

Voit kuitenkin tilata DIY-paketin luonnonhennatahnan valmistukseen Sipoosta yhteistyökumppaniltani Nature By Ampulta. Opetan myös luonnonmukaisen hennatahnan valmistusprosessin kädestä pitäen sekä livekursseilla että verkkokurssin muodossa. Hennatahnan valmistus on kaiken hennaharrastuksen kulmakivi, ja ammattilaiseksi aikoville välttämätön taito.

Onko hennatatuoinnit kulttuurista omimista?

Hennataiteen kanssa on kohteliasta olla perillä sen alkuperästä ja kultuurisidonnaisuuksista, kantaa hennaa kunnioituksella ja välttää ylilyöntejä.

Hennan kosmetiikkakäytön alkuperä ulottuu tuhansien vuosien taakse ja jakautuu laajalle alueelle. Hennalla on värjätty ihoa käytännössä kaikkialla, missä henna kasvina on menestynyt ja ollut saatavilla. Lopulta eri alueille on kehittynyt tunnistettavia tyylisuuntia ja muodostunut keskenäänkin erilaisia hennakulttuureja. Hennataide tunnetaan parhaiten Intialaisen kulttuurin osana, mutta mm. Pakistanissa hennakulttuuri on ollut olemassa jo pitkään ennen Intiaa.

Globalisaation myötä henna raaka-aineena ja taidemuotona on väistämättä jalkautunut myös länsimaihin. Tykkään ajatella, että meidän pohjoismainen hennakulttuuri nyt vaan on vielä aika nuori. Kenties tuhannen vuoden päästä se jaotellaan yhdeksi hennan tyylisuunnaksi / hennakulttuuriksi siinä missä muutkin. Kulttuurisen omimisen sijasta puhuisin pikemminkin kulttuurin leviämisestä.

Onko henna pyhää?

Kyllä ja ei. Hennan kanssa on kohteliasta olla huomaavainen ja tiedostaa, että kyllä, joillekkin hennaus voi olla myös pyhää. Tässä kuitenkin näyttää olevan eroja myös kulttuurin sisällä sekä yksilötasolla. Lopulta pyhää on se, mille itse annamme pyhän merkityksen. Käsitykseni mukaan henna on pikemminkin sosiaalinen osa uskonnollista juhlaa, kuin varsinaisesti pyhää. Kuten joulukuusi on osa jouluviettoamme: se on tärkeä osa pyhää juhlaa, mutta sillä ei varsinaisesti ole mitään tekemistä pyhän kanssa. Maalaisjärjellä ajatellen on kuitenkin viisasta suhtautua aina kunnioituksella siihen, mikä jollekin toiselle voi olla pyhää.

Voiko luonnonhennalle olla allerginen?

Henna (lawsonia inermis) itsessään on hyvin siedetty kosmeettinen väriaine. On melko harvinaista olla hennalle allerginen. Luonnonhennatahna sisältää tyypillisesti hennakasvin jauhettua lehteä, sitruunan mehua, vettä, sokeria ja eteeristä laventeliöljyä. Sitruuna ja ihoteippi on näistä ne aineet, joille todennäköisimmin voi olla allerginen. Sitrusallergikoille en hennaa suosittelisi, mutta tahnan voi toki erityispyynnöstä valmistaa kokonaan ilman sitruunaa. Kuvio tosin jää tällöin todennäköisesti hieman vaaleammaksi. Ihoteipin voi hyvin korvata sitruunasuihkeella.

Kuinka kauan hennatatuoinnin tekeminen kestää?

Riippuu kuvion koosta, yksityiskohtien määrästä tai viivanpaksuudesta: vaikeustasosta ylipäätään sekä tietenkin tekijän nopeudesta. Pieni kuvio kädessä voi syntyä viidessä minuutissa, kun vaikka koko käsivarren hennaukseen kuluu helposti 2-3 tuntia. Tekijälle tutut kuviot syntyy nopeiten, mutta isompia kokonaisuuksia mietitään usein myös tehdessä ja siihen kuluu väistämättä aikaa. Esimerkiksi Intialaisessa hääperinteessä morsiamen käsien ja jalkojen yksityiskohtainen molemminpuolinen hennaus vie tyypillisesti tunteja ja myös tekijöitä saattaa olla useampi.

Itse teen tunnissa esimerkiksi molemmat kädet hieman ranteen yläpuolelle, mutta tämäkin riippuu toki kuviosta.

Mikä on mobiiili hennastudio?

Hennastudio On Wheels on eeppinen käsityönä luonnonmateriaaleista rakennettu matkailuauto, jonka voi parkkeerata näppärästi sopivaan sijaintiin. Mobiili hennastudio on tarvittaessa talvilämmin ja hyödynnän sitä tukikohtana myös tapahtumissa ja Pop Upeissa.
(PS. Luomupaku on myös vuokrattavissa kesän upeimpiin seikkailuihin)

Mitä hennatatuonti maksaa?

Tapahtumissa ja Pop Upeissa myyn pääasiassa pienempiä hennoja markkinointimielessä (alkaen 15€ ylöspäin). Ajanvarauksen hinta on alkaen 65€ /h. Kuviot suunnitellaan tarvittaessa etukäteen asiakkaan toiveiden perusteella, ja hennaus tapahtuu joko asiakaan luona tai mobiilissa hennastudiossa. Haaveissa on löytää myös edullinen yhteistila, jossa olisi mahdollista ottaa asiakkaita vastaan säännöllisemmin.

Miksi hennatatuoinnit on niin kalliita?

Kyllä, tätäkin kuulen aika ajoin. Itseasiassa vuosia aihetta opetellut ja varsin taitava hennataiteilija kotiintoimitettuna on tuohon hintaan pikemminkin aivan liian halpa. Joten kannattaa buukata aikoja nyt, kun hinta on vielä kohtuullinen. Toki tapahtumissa ehkä muiden maiden hintatasoon tottuneille jopa tapahtumakuvastoni hinnasto voi näyttää kalliilta, ja sen toki ymmärrän. Suomi on kuitenkin kallis maa ja työstä tulee jäädä tekijälle palkka.

Hennatatuointini kuvio jäi vaaleaksi, mikä meni pieleen?

Vaikutusaika on luonnonhennalla pitkä, joten tarkistaisin kauanko henna ehti olla kiinni ihossa? (4-12h optimi, mitä pidempi vaikutusaika sitä tummempi jälki) Entä pesitkö tahnan kenties pois vedellä? (tämä heikentää värjääntymistä) Oliko iho mahdollisesti rasvattu ennen hennausta? (henna tarttuu rasvattuun ihoon huonosti, siksi aina pudistus ennen hennausta) Oliko tahna kunnossa? (aloittelijoilla voi tahnan valmistuksessa helposti käydä mokia)

Hennavärin tarttuminen ihoon vaihtelee myös yksilöllisesti. Eri kehon osat värjäytyy eri tavoin, esimerkiksi niska, vatsa ja selkä jäävät luonnostaan vaaleammiksi, kun sormet, kämmenet, jalkapohjat ja varpaat värjäytyvät tummimmin. On myös teoriassa mahdollista, joskin harvinaista, että henna ei tartu ollenkaan ihon yksilöllisten ominaisuuksien vuoksi.

Löysin upean hennakuvion netistä, voitko tehdä sen ajanvarauksella?

Yleensä kyllä, mutta riippuu kuviosta. Ensisijaisesti pyrin tekemään aina oman version toivotusta kuviosta ja tyylistä. Näin en joudu kopioimaan muiden suunnittelemia kuvioita. Siten syntyy myös uusia kuvioita omaan kuvastoon ja voin hyvällä omalla tunnolla hyödyntää myös kuvia valmiista kuviosta, mikäli se muuten on asiakkaalle ok. Olemassa olevan kuvion kopiointi täsmällisesti harvoin on se paras vaihtoehto muutenkaan, sillä vapaalla kädellä tehdessä, aina erimuotoisiin käsiin tms. on lopputulos yleensä parempi pienin muutoksin, kuin kuviomallin orjallisella noudattamisella.

Harkitsen tatuointia ja haluaisin kokeilla sitä ensin hennalla. Onnistuuko se?

Hennalla voi hyvin testailla kokoa, sijaintia ja tyyliäkin suuntaa antavasti. On toki hyvä huomioida, että henna on väriltään aina ruosteenpunainen. Pursotustekniikka asettaa myös jonkin verran visuaalisia rajoituksia mm. varjostukseen ja viivan paksuuteen. Hennatatuoinnilla pääsee kuitenkin fiilistelemään sen reilun viikon verran, miltä ajatus tatuoinnista kyseissä kohdassa tuntuisi. Sen mukaan osaa sitten paremmin toivoa tatuoijalta kuvan sijoittelua ja yksityiskohtia, kun on vähän päässyt testaamaan mikä tuntui toimivan ja mikä ei.

Näin instassa kuvasi jagualla tehdystä sinisestä tatuoinnista, teetkö näitä myös asiakkaille?

En vielä ole ottanut jaguaa (genipa americana) hennan rinnalle, mutta tämä mahdollisuus kyllä kiinnostaa tulevaisuudessa. Jaguan väri on kieltämättä vastustamattoman upea. Jagua voimakkaana sitruksena, vaikka luonnontuote onkin, on kuitenkin hieman allergisoivampi kuin henna. Haluan siis ensin perehtyä aiheeseen kunnolla ennen asiakastöihin ryhtymistä. Jaguaa ei suositella, mikäli sinulla on pähkinä-, marja-, tai sitrusallergia. Mikäli sinulla ei ole kyseisiä allergioita ja haluat koe-asiakkaaksi, laita viestiä. Amerikassa jaguaa käytetään yleisesti hennan rinnalla toisena värivaihtoehtona.

Eikö vastausta löytynyt?

Jätä kysymyksesi alle niin palaan asiaan.

Johanna Rautkoskihennablogi